KESTÄVÄ KIVEYS AUTOPAIKOILLE

Betoninen kiveys kestää hyvin mekaanista kuormitusta, joten se sopii myös ajopihaan ja parkkipaikkoihin.

Eriväriset kivet toimivat kätevästi pysäköintialueen opastuksessa. Väreillä ja muodoilla voidaan ohjata pihan toimintoja ja niillä saadaan alueeseen vaihtelevaa ilmettä.

Sähköautojen latauspisteet

Sähköautot yleistyvät nopeasti ja taloyhtiöiden pihoihin tarvitaan niille latauspaikkoja. Vaikka latausjärjestelmiä ei toteutettaisi heti, niiden putkitukset kannattaa tehdä valmiiksi, jos pihassa tehdään kaivauksia. Näin pihaa ei tarvitse avata uudestaan. Pihakiveys on pihan pinnoitteena joustava ja kustannustehokas, koska sitä voidaan avata tarpeen mukaan ja latoa kivet paikoilleen takaisin.

SÄHKÖAUTOJEN LATAUSVALMIUDEN RAKENTAMINEN ON LAKISÄÄTEISTÄ, JOS YHTIÖSSÄ ON YLI NELJÄ PARKKIPAIKKAA

Latauspisteremontit

Taloyhtiöillä on lakisääteinen velvoite latausvalmiuden asentamiseen uusiin ja myös korjattaviin pysäköintialueisiin. Lain mukaan uuden tai laajamittaisesti korjattavan asuinrakennuksen yhteyteen on asennettava latauspistevalmius jokaista pysäköintipaikkaa varten, jos pysäköintipaikkoja on enemmän kuin neljä.

Lakisääteistä velvoitetta ei ole latauspisteiden asentamiseen, vaan valmiuden toteuttamiseen. Taloyhtiössä kannattaa keskustella latauspisteiden toteuttamisen tarpeesta ja toteuttamistavoista osakkaiden sekä asukkaiden kanssa. Sähkö- ja hybridiautojen latauspisteitä taloyhtiössä voidaan toteuttaa taloyhtiön hankkeena yksittäisen osakkaan muutostyönä tai osakasvähemmistön hankkeena.

Usein latauspisteen hankinnan kustannukset jaetaan osakkaiden kesken, mutta yhtiöjärjestyksessä määritetty autopaikkojen hallintaoikeus vaikuttaa päätöksentekoon ja kustannusten jakamiseen. Latauslaitteiden omistajana taloyhtiö voi älykkäiden sovellusten kautta määrittää hinnan lataukselle, ja lataus laskutetaan suoraan käyttäjältä.

Latausasemiin saatavana valmiita betonisia peruselementtejä

Sähköautojen latausasemien perustuksiin on myös saatavilla erilaisia valmiita betonisia perustuselementtejä, jotka helpottavat latauspisteen suunnittelua ja asentamista. Valmiita, kestäviä ja helposti asennettavia modulaarisia ratkaisuja on suunniteltu erilaisiin tarpeisiin. Niistä voi taloyhtiön koon mukaan valita sopivan kokoisen ratkaisun.